keskiviikko 30. elokuuta 2017

Miesten kerho


Epari 30.8.2017

Peruskoulusta muistan ainakin mustavalkoiset valokuvat presidenteistä. Sieltä ne seinältä tuimana vahtivat koulupäivän sujumista. Siinä kuvarivistössä on toistaiseksi vain yksi nainen, Tarja Halonen. Tällä tietoa sukupuolijakauma ei ole muuttumassakaan, ainakaan jos mielipidetiedusteluja on uskominen. Saulin suosio on vankka.

Erilaisiin politiikan potretteihin törmää myös kaupungintaloissa ja muissa julkisissa tiloissa. Etelä- Pohjanmaan Maakuntaliiton kokoustiloissa huoneen perältä katselee entiset ja nykyiset maakuntavaltuustojen ja hallitusten puheenjohtajat. Jos oikein muistan, ei niistä kuvista tainnut katsella yksikään nainen. Pitääpä tarkastaa kun seuraavan kerran sotemaku- johtoryhmä ( Etelä- Pohjanmaan sosiaali- ja terveysuudistusta ja maakuntauudistusta koordinoiva poliittinen toimielin) kokoontuu. Ryhmän puheenjohtaja on muuten mies. Kuten on myös varapuheenjohtaja.

Seinäjoella aikaisemmat kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat ovat kehystettynä kaupunginhallituksen kokoushuoneeseen. Mies joukon keskellä on muutama nainenkin. Viime kaudella valtuustoa johti nainen ja sitä edellisellä kaudella hallituksen nuijaa kopautteli nainen. Nyt alkanut valtuusto kausi mennään kuitenkin miesten johdolla, kun sekä valtuustoa, että hallitusta johtaa pitkät ja komeat kaksilahkeiset.

Etelä- Pohjanmaan kuntien osalta tilanne on useassa paikassa sama. Maakuntalehti Ilkka (17.6) tietää kertoa, että maakuntamme kunnista vain kahdessa valtuustoa johtaa nainen. Hallituksen puheenjohtajana nainen on neljässä kunnassa. Kuntia maakunnassamme on 17.

Lain mukaan kunnallisissa luottamuselimissä pitää noudattaa sukupuolikiintiöitä. Sen vuoksi lautakunnissa ja muissa toimielimissä on tasapuolisesti miehiä ja naisia. Laki ei kuitenkaan velvoita puheenjohtajuuksissa tasa-arvoa. Ainakin Etelä- Pohjanmaalla näyttäisi siis siltä, että naiset kyllä pääsevät lain ansiosta päättämään, mutta eivät yllä ihan johtopaikoille asti. 

Naisvoittoinen on sen sijaan Seinäjoen kaupungin henkilökunta. Yli kolmesta tuhannesta työntekijästä 80% on naisia. On siis hyvin ymmärrettävää, että lomarahojen leikkaus osui meilläkin erityisesti kaupungin naisiin. Työntekijöiden naisvaltaisuus ei kuitenkaan näy kaupungin johtoryhmässä, jonka kymmenestä jäsenestä vain kaksi on naisia. Johtoryhmä on muodostettu kaupungin korkeimmista viranhaltijoista, joskin tässä tapauksessa voidaan sanoa johtoryhmän muodostetun lähes kokonaan virkamiehistä.

Voidaanko tästä kaikesta päätellä, että politiikassa johtopaikoille pääsyn todennäköisyydet paranevat, jos on syntynyt mieheksi? Silloin mahdollisuuksien tasa-arvon tie katkaistaisiin jo ennen napanuoraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti