maanantai 8. joulukuuta 2014

Sote Seinäjoelle


Sote- uudistuksen taloudellisista vaikutuksista kunnittain julkaistiin arvio. Seinäjoki kuuluu uudistuksessa taloudellisiin häviäjiin. 12milj. euron lisälasku ei kuntapäättäjän näkökulmasta ole kovinkaan mieluinen asia jo ennestään tiukassa taloustilanteessa. Kaupunkilaisille on siis luvassa entistä enemmän hampaiden kiristelyä. 

Etelä- Pohjanmaalla Seinäjoen ympärille sijoittuvat kunnat ovat myös saamassa lisäkustannuksia. Sen sijaan taloudellista helpotusta on luvassa maakunnan laitamilla sijaitseville kunnille.  

Koko sote-uudistuksen tarkoitushan on turvata kaikille kansalaisille tasapuolisesti parhaat mahdolliset sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut. Pienemmillä paikkakunnilla ei siis pitäisi olla enää hätää.  

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valmisteluryhmässä mukana ollut Vasemmistoliiton Erkki Virtanen kertoi Pohjanmaan Vasemmiston syyspiirikokoukselle, että lähipalvelumääritelmä tulee lakiin mukaan. Lailla on tarkoitus estää myös pienten terveyskeskusten lopettaminen taloudellisista syistä. Palveluiden saavutettavuus näyttäisi ainakin sen pohjalta pysyvän ennallaan. 

Seinäjoen intressi sote-uudistuksessa on ollut ns. vastuukuntamalli. Laki on jättämässä myös siihen mahdollisuuden. Ehtona on, että tuottamisvastuualueen kunnat yhdessä päättävät palveluiden tuottamisesta vastuukuntamallilla. Käytännössä Etelä- Pohjanmaalla ei sellaista konsensusta tulla löytämään.

Tulevaisuudessa siis kuntayhtymän kunnat päättävät myös Seinäjoen perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalveluiden tuottamisesta. Kyseessä on todellinen kuntauudistus. Seinäjoen kaupungin budjetista lohkaistaan n.43% pois. Samalla päätösvalta kaventuu. Ne asiat, jotka nykyisin ratkaistaan kaupungin valtuustossa, ratkotaan jatkossa kuntayhtymässä. 

Kuntayhtymä tarkoittaa myös demokratian kaventumista. Koska kuntayhtymien päättävien elinten valintamenettelyyn ei ole tulossa muutoksia, valitaan päätöksentekijät edelleen kunnallisten voimasuhteiden perusteella. Se tarkoittaa sitä, että paikat menevät suurille puolueille. Suomen suurimpana kuntapuolueena varsinkin Keskustan painoarvo tulee nousemaan aivan omaan luokkaansa. Ei hassumpi suoritus oppositiopuolueelta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti