tiistai 4. kesäkuuta 2013

Strategian hiomista Porissa




Käväisin Porissa kuuluisalla valtuuston strategiaseminaari matkalla. Matka on saanut paljon negatiivista julkisuutta. Siitä huolimatta lähes kaikki valtuutetut olivat seminaarissa mukana. Osa poissaolijoista ilmoitti julkisesti vastustavansa reissua ja jäävänsä kotiin.

Eikä kaupunkia kyllä liiasta pelisilmästä voi syyttää. Talouden tasapainoittamisohjelmassa etsitään parhaimmillaan muutaman satasen säästöjä, joten ei ole ihme, jos luottamushenkilöiden tekemät matkat vähän vastarintaa nostattaa. Ei tainnut käydä kenelläkään mielessä aikatauluja tehtäessä.

Vaikka olikin selvää, että seminaarimatka tulisi aiheuttamaan paheksuntaa, en missään vaiheessa tosissani miettinyt sieltä pois jäämistä. Valtuuston tärkein tehtävä on päättää kaupungin strategiasta ja taloudesta, joten nimenomaan näiden teemojen ympärille rakennetusta tilaisuudesta pois jääminen olisi ollut kohdaltani typerää. Kotiin jäämällä olisin antanut muiden puolueiden tehdä linjaukset puolestani.

Kaupungin hallitus ilmoitti oman Varsovan seminaarimatkansa jälkeen kaupungin strategisen pääpainon olevan elinkeinopolitiikassa ja erityisesti yritysten menestymisen ja kasvun tukemisessa. Ei siis mitään uutta länsirintamalta. Nykyisin politiikka tuntuu olevan yhtä kuin talous ja yritysmaailma. Elinkeinopolitiikka on toki tärkeää aikana, jolloin pääoma etsii kasvualustaa, mutta se ei voi olla itse tarkoitus. Kärjistäen ilmaistuna: yritysten ei tule valjastaa kaupunkia käyttöönsä vaan toisinpäin.

Porissa käytiin vilkasta ja värikästä keskustelua kaupungin tehtävistä ja tulevaisuudesta. Villeimmissä kommenteissa oltiin valmiita luopumaan kokonaan kaupungin omasta palvelutuotannosta. Itse ajoin jo selväksi tekemääni linjausta, että kaupungin tulee pääsääntöisesti tuottaa itse omat palvelunsa. Erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa. Muita keskusteluissa painottamiani asioita olivat peruspalvelut (erityisesti kulttuuri) ja kansalaisvaikuttaminen.
Oli mukava huomata, että myös muita valtuutettuja on kanssani samoilla linjoilla.

Porissa käsitellyt asiat lähtevät nyt valmisteluun. Ennen lopullista esitystä on tarkoitus pitää vielä ryhmien väliset neuvottelut, joissa tehdään viimeiset viilaukset. Uskon, että valtuuston päätettäväksi saadaan hyvä strategia, missä myös Vasemmiston näkemykset on huomioitu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti