torstai 20. kesäkuuta 2013

Rock, rauha ja raha


Olen osallistunut Provinssirockiin 2000- luvulla joka vuosi. Lähdimme avopuolisoni kanssa rokkiin myös tänä vuonna. Perjantaina ja lauantaina tuli nähtyä useita mielenkiintoisia esiintyjiä. Sunnuntaina taas 3-vuotias poikammekin osallistui ensimmäiseen Provinssirockiinsa. Festivaalialueella juoksemisen ja esiintyjille taputtamisen ohessa oli mukava juoda pillimehua. ”Tullaan pian taas uudestaan” oli pojan kommentti parin tunnin festivaalivisiitin jälkeen.

Valitettavasti yleisö ei tuntunut löytävän Provinssirockiin tänä vuonna. En muista kertakaan aikaisemmin Törnäväntien olleen niin vähäruuhkainen festivaalien aikana. Syitä väkikatoon on haettu ainakin säästä ja ohjelman tasosta. Esiintyjien joukosta toki puuttui se iso nimi, mutta muutoin ainakin omasta mielestäni ohjelma oli laadukas. Joka päivälle riitti mielenkiintoisia artisteja ja lippujen hinnatkin olivat kohtuulliset.Provinssirockin kolmen päivän lipun hinnalla olen istunut sateessa Olympiastadionin takakatsomossa kuunnellen keskinkertaista irlantilaista rockia. Ympärillä pyöri sipsien myyjiä. Ei kovin rock.

Miksi sitten Provinssiin ei otettu mitään isoa nimeä? Varmasti olisi otettu, jos olisi saatu. Ohjelmatyöryhmä tuskin istuskelee kokouksissaan viivaten papereistaan artistien nimiä yli. Bändeistä käydään eri festivaalien ja konserttijärjestäjien kesken veristä kamppailua, jossa pätee markkinatalouden lait. Raha ratkaisee. Seinäjoen elävän musiikin yhdistysten tapaisten järjestöjen on mahdotonta vastata monikansallisten yritysten setelitukkuihin pilviin kohonneiden artistimaksujen kilpailussa.

Hyvänä esimerkkinä on Suomessakin järjestetyt Sonisphere festivaalit ja tänä kesänä järjestettävä Rock the Beach tapahtuma. Esiintyjäkaarti vastaa ainakin muutaman vuoden Provinssirockin pääesiintyjiä. Kansainvälinen yritys on päättänyt pitää festivaalit ja ottaa sinne haluamansa orkesterit. Toiminta ei ole aikaan, paikkaan taikka rahaan sidottua. Tulos on nähtävissä jo Ruotsissa, jossa useampi perinteikäs festivaali on kokenut loppunsa. Toimittaja Jarkko Jokelainen ruoti asiaa ansiokkaasti taannoin Helsingin sanomissa.

Provinssirock on Seinäjoen kaupungille äärimmäisen tärkeä juhla jo pelkästään imago- syistä. Puhumattakaan taloudellisista vaikutuksista. Siksi kaupungin onkin tarvittaessa tehtävä kaikkensa Provinssirockin elinvoimaisuuden eteen. Seinäjoki on halunnut profiloitua tapahtuma kaupunkina ja joka juhlapuheessa muistetaan Provinssirock mainita. Jossain vaiheessa voi tulla vastaan tilanne, että juhlapuheiden sijaan tarvitaankin raakaa rahallista tukea. Toivottavaa olisi myös paikallisten ja lähialueiden ihmisten osallistuminen juhliin asiakkaina. Liian usein tyydytään vain hengailuun alueen ulkopuolella.
Miljoonia myynyt Blur Seinäjoella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti